mandag 26. november 2007

Kap. 3 Alkaner, Alkener og Alkyler, lekse uke 48


Oppgave 3.12


Dette hører sammen:









Oppgave 3.13


En dobbeltbindig er at to karbonatomer har to bindinger mellom hverandre i stedet for bare en binding.


Oppgave 3.16


A) Eten er detr hydrokarbonet som brukes aller mest som råstoff i kjemisk industri.
B) Dette råstoffet er viktig fordi det er veldig reaktivt.

onsdag 24. oktober 2007

Vannet i Oslo

Tirsdag 16 oktober ble alle som bor i Oslo bedt om å koke vannet i minst tre minutter før de kunne bruke det til drikke, matlaging eller til å pusse tennene. Grunnen var at vann og avløpsetaten i oslo kommune hadde funnet bakterier av typen Giardia og cryptosporidium i vannet. Får man i seg vann med Giardia i kan man bli kvalm, få store magesmerter og diare.


Av de nærmere 500 000 personene som bor i oslo er det kun 69 000 som kan drikke vann fra springen som er renset for giardia bakterien. Mens i hele norge drikker omlag 2 millioner mennesker vann som kommer fra renseanlegg som ikke har teknologien til å drepe giardia bakterien. Mens 2,7 millioner får levert vann fra vannverk som kan rense vannet for bakterien. Oslo er et av de stedene det er verst. Det er bare 10 % av de som bor i Oslo som kan drikke vann som er renset for Giardia.

Mange fryktet at de måtte koke vannet frem til nyttår, men det viste seg at de bare trengte å koke vannet i fem dager. For Søndag 21 oktober fortalte lederen i vann og avløpsetaten i Oslo, på en pressekonferanse at vannet var friskmelt. De har tatt prøver av vannet hver dag siden onsdag, og har bare funnet ett spor av den fryktede Giardia bakterien, mens de fant to-tre spor av cryptosporidium i enkelte vannprøver. Men de sier at detter er helt normalt.

Oslo kommune får til våren nytt renseanlegg som vil koste omlag 227 millioner kroner. Og da kan alle i oslo drikke vann som er renset for giardia bakterien.

onsdag 17. oktober 2007

Logg fra Karlsvika

Vi møtte opp på Karlsvika 9. oktober, og ble delt inn i grupper. Så gikk vi inn i klasserommet, der fortalte Sven Åge oss om mye av det som skulle gjøre den dagen. Bla om: global oppvarming, Tsjernobelulykken og hvor mye det hadde påvirket Norge, og om hvorfor prosjektet ble startet. Vi fikk utdelt fiskebøker og et kladdehefte som vi gikk igjennom.


Etter det gikk vi ut og da fikk vi utdelt redningsvester av Leif. Så dro gruppe 1-4 ut i båten for å hente Ålerusene. Når vi hentet rusene fordelte vi fangset, fant ut hva slags bunn de hadde ligget på og hvordan ruse det var. Når vi kom iland telte vi opp hva vi hadde fått, og registrerte fangsten.

Etter det målte vi saltinnholdet og temperaturen i vannet. Vi var også oppe på værstasjonen og der fant vi ut hva temperaturen i luften og hva lufttrykket var. Vi målte vindstyrken og fant vindrettningen og vi fant ut om det var mange skyer på himmelen.


Etter matpausenfikk vi inn i klasserommet igjen. Der fortalte Sven Åge oss om hva vi skulle gjøre og måle når vi var ute hentet garnet. Når han var ferdig dro gruppe 1, 2 og 3 for å hente garnet. Det vi fikk var bare en taskekrabbe, en sjøstjerne og en stein. Mens vi var der ute passet vi på å finne ut hvor dypt garnet hadde ligget, hvordan bunn det var, hvor god sikten i vannet var, hvilken farge det var på sjøen og hvordan garntype garnet var. Når vi kom tilbake dro de andre ut, og når de var i land igjen gikk vi opp til klasserommet, leverte redningsvestene og dro hjem.